top of page

МЕСОТО - ПРЕВЪЗХОДНО И ПОЛЕЗНО!

 

 

Поради факта че е с изключително характерен вкус, а и защото е неочаквано полезно,

месото от Източнобалканска свиня е чудесен и здравословен избор на храна

за цялото семейство

 

 

fresh meat East Balkan pigs
 ВКУС И СТРУКТУРА 

 

 

Месото на животните от Източнобалканската порода, предвид това че се движат доста, е с различни вкусови качества от познатото ни от супермаркетите. Като структура е мраморно, т.е. богато е на интрамускулни мазнини - тънки мастни влакна, втъкани в мускулите. Това са мазнините, които придават на месото специфичната му богата текстура и част от аромата му. Цветът му е характерен, осезаемо по-тъмен, с керемиден оттенък.

 

Месото на възрастните животни над 2-год. възраст е твърдо, силно структурирано и омусколено и е изключително подходящо за приготвянето на месни деликатеси (луканки, суджуци, наденици, сурово-сушени, пушени меса и др.).

 

​Сланината е зърнеста и при обилна жълъдна паша добива бледо жълтеникав оттенък. За разлика от интермускулните мазнини (мазнините около мускулите) и коремните мазнини, които имат ниска точка на топене, гръбната сланина остава зърнеста и при по-високи температури и може да се използва без допълнителни консерванти и втвърдители при производството на екологично чисти колбаси.

месо от ИБС
 ДИЕТИЧНИ КАЧЕСТВА 

 

 

Отново заради подвижността си и това, с което се хранят животните, месото им е с доказани диетични свойства.

Съдържа ценни както Омега-6, така и Омега-3 есенциални мастни киселини. Последните (Омега-3) са полиненаситени мастни киселини, които, включени в хранителния режим на човек, могат да бъдат полезни за здравето - помагат за понижаването на нивото на триглицеридите и повишават нивото на „добрия” HDL холестерол, т.е. полезни са за сърдечносъдовата система.

​Съотношението на Омега-3 и Омега-6 мастните киселини в месото от Източнобалканските свине е близко до препоръчваните от диетолозите норми от 1:5, т.е. говорим за наистина добър холестерол.

 

В допълнение, в месото на тези пасищно отглеждани животни липсват изкуствено добавяни хормони и медикаменти, защото животните не се ваксинират и не се лекуват с нещо различно от билкови треви, които те сами си подбират в природата. И не на последно място, растат под естествени слънчеви лъчи и дъбови или букови сенки, дишат свободно чист въздух.

 

За приготвянето му в домашни условия не се изискват специални техники. Препоръчва се по-продължително готвене на по-ниска температура или на силна скара.

bottom of page