top of page

КУЛЬО КУЛЕВ

Kulxo Kulev

Роден съм през 1947 г. в с. Веселиново, Шуменско и съм си селянин по душа.

 

Отглеждането на черни (Източнобалкански) свине се предава от поколенията в моя род. До началото на 60-те години на XX в., т.е. преди индустриализацията на животновъдството, то е било и основен поминък на хората в моя край. Лично аз, още от дете помня стадата на дядо си и разказите на чичо ми за неговите свине.

 

От 1984 г. се занимавам активно единствено и само с отглеждането на черни свине и съм отдал целия си съзнателен живот на Източнобалканска свиня. Личната ми житейска кауза е запазването на породата в най-типичния й вид, защото понастоящем тя вече е изчезваща. Мечтата ми е някой ден, дано е докато съм все още жив, отново да започне да се произвежда в гр. Смядово някогашната Смядовска луканка. Такава каквато я помня от едно време – продукт от най-високо качество, чиято основна съставка беше месото от Източнобалкански свине.

С цел запазване на породата, през 2005 г. реших да обединя колегите и по моя инициатива беше създадено „Национално сдружение за развъждане, отглеждане и запазване на Източнобалканската свиня“, за да можем единни да отстояваме интересите си. В последствие, през 2006 г. бях и сред учредителите на „Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня“ (АРСИС) – ЮЛ в обществена полза, което към момента е и единствената призната в страна развъдната организация за породата.

 

 

Макар и вече уморен, децата ми не ми дават възможност да се откажа с техните уж „модерни“ бизнес идеи. Аз от пари никога не съм се блазнел. За мен успехът е някой да опита месото от моите животни и просто да каже, че му е вкусно. А цената, която плащам е постоянство и неотказване, дори в най-трудните моменти.

 

 

 

КАК ОТГЛЕЖДА КУЛЕВ

Стремя се животните от моето стадо да са възможно най-близко до естествената си среда и да запазя породата в най-типичния й вид. Затова отглеждам свинете си изключително и само свободно пасищно.

 

Не давам лекарства, не ваксинирам животните си - разчитам изцяло на естествения подбор.

 

Изключително много държа свинете ми да са хубави. А под хубави аз разбирам да са чисто черни, лъскави и добре гледани.

 

Изключително много държа на черното - ако ми се появят животни с бели петна по копитата, по челото или по ушите, ги изключвам от разплод.

 

bottom of page